Susan over haar boek – Eten voor je leven

Eten voor je leven - boek

Gastblog door Susan Vroemen

 

Vier weken geleden, half april, verscheen mijn boek Eten voor je leven – Met de kennis van nu en de wijsheid van toen. In die vier weken heb ik ontzettend veel positieve, hartverwarmende reacties ontvangen. En de vraag van Kirsten om voor Sanova iets te schrijven over de aanleiding voor het boek. Dat doe ik graag!

 

Wie zit er nu te wachten op nóg een boek over eten?

Dat was mijn eerste gedachte. Daarom maakte ik een website. Gewoon googlen en hop op de gewenste pagina met je vraag. Geen overbodige ballast: to-the-point. Ik had een prachtige website met duizenden bezoekers per maand. Maar de ene vraag was weer aanleiding voor een andere vraag. Mijn mailbox zat dagelijks vol. Honger naar kennis was er blijkbaar wel!

 

De site had intussen zoveel interne linken, dat ik de behoefte kreeg om een afgerond geheel te maken. Tegelijkertijd kwam van verschillende kanten de vraag of er ook een boek was … Dus: alsnog aan de slag met een boek. En daarvoor moest ik helemaal terug naar het begin.

 

Door mijn eigen verhaal voel ik me ten diepste verbonden met moeder aarde. Daar waar zij gehavend is, voel ik dat ook. Daar waar zij opgedreven en uitgeput wordt voor productie, voel ik dat ook. Daar waar haar geen rust gegund wordt, voel ik dat ook. Ik zocht naar zingeving en een hogere orde maar ik ben ook in de moleculen van de aarde gekropen: op zoek naar weten. Weten hoe we écht gezond blijven. Weten hoe je dat dan doet: leven op de ritmes. Weten wat je dan wel kunt eten en hoe je dat klaarmaakt.

 

Hoe meer ik de antwoorden zocht op mijn eigen vragen naar waarom en hoe anders, hoe meer ik zag dat het niet alleen míjn vragen waren: heel veel mensen zijn hier naar op zoek. Ik dook de wetenschap in. De kennis die wordt aangereikt in allerlei onderzoeken en artikelen raakt echter de kern niet en schept verwarring. Wetenschap die niet binnen het grotere kader van de hogere oeroude natuurwetten wordt geplaatst, is niet meer dan een stukje informatie. Het draagt niet bij aan kennis en zeker niet aan wijsheid. Ik vond op mijn zoektocht veel informatie maar weinig wijsheid, veel verwarring en weinig oriëntatiepunten.

 

Wetenschap die niet binnen het grotere kader van oeroude natuurwetten wordt geplaatst, is slechts een stukje informatie. Het draagt niet bij aan kennis en zeker niet aan wijsheid.

 

Ik kwam bij oude volken. Volken die niet alleen hun traditionele leeftradities in stand hebben gehouden maar ook met hun medemens en leefomgeving. Zij weten van verbinding. Zij weten over voeding, gevoed worden, je laven, energie opdoen. Zij weten over groei. Groei gaat op een ritme, groei is cyclisch. Het volgt de ritmes van de aarde zelf. En: groei gaat over uitwisseling: je neemt en je geeft, je geeft en je neemt.

 

Wat als we nu bij onszelf beginnen? Wat als we weer mee gaan resoneren op het aarderitme, het ritme van dag- en nacht, licht en donker? Wat als we ons zelf weer wezenlijk gaan voeden? Misschien helpt ons dat om weer aan te sluiten, weer een plek te vinden in het grotere geheel. Misschien helpt dat ons om deze individuele ratrace te doorbreken waarbij we elkaar nog maar heel weinig ontmoeten. Misschien helpt dat ons om ons weer te verbinden met elkaar en met de wereld om ons heen. Misschien helpt dat ons om meer mens te worden.

 

Wat als we weer gaan resoneren met het ritme van de aarde, ons weer wezenlijk gaan voeden, ons gaan verbinden met elkaar en de wereld om ons heen.

 

Ik combineerde de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken met de eeuwenoude wijsheid van traditioneel levende gemeenschappen, met de fysiologische kennis die we over het lichaam hebben en de evolutieleer. Die combinatie leidt tot echte kennis. En nu ik het weet, weet jij het ook.

 

Eten voor je leven gaat niet alleen over voeding. In vijf delen leer je alles over:

  • Universele principes: hoe je lijf in elkaar zit en hoe het zijn taken het beste kan uitvoeren. De handleiding voor het biologisch fenomeen ‘mens’.
  • Biologische ritmes: de daglengte, seizoenen, je ademhaling, beweging, rust en ontspanning: alles is ritme. Ik laat je zien hoe ritme in je lichaam werkt.
  • Dooddoeners in je eten: alles wat er in ons voedsel zit dat je liever niet meer in je lijf wilt stoppen. Ik geef je informatie om gericht actie te nemen.
  • Je bent wat je eet en wat je verteert. Hoe schep je de juiste omstandigheden in je spijsverteringskanaal zodat wat je eet ook goed opgenomen wordt en de flora in je darmen gezond en sterk wordt. Zo ingewikkeld is dat niet, als je maar even weet hoe. Dat leer je in dit deel.
  • Recepten! Want als het over eten gaat, moet er ook gekookt worden. En we willen natuurlijk wel wat lekkers op ons bord.

 

Ik hoop dat jij de kennis die je opdoet ook weer wilt delen en verder uit wilt dragen, zodat uiteindelijk iedereen weer aan kan sluiten. Je kunt mijn boek via onderstaande link bestellen!

 

 

--- Vermenigvuldig inspiratie door te delen! ---

Ook interessant