Natuurlijk gezond


Blootsvoets

De mens en de natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat we afgestemd zijn op haar ritme, zoals het dag- en nachtritme en het seizoensritme, op de voedingsbronnen die ze ons biedt en op de prikkels die ze ons geeft. Natuurlijke prikkels voor ons lichaam zijn bijvoorbeeld, honger, dorst, kou en hitte. Prikkels die we nu nauwelijks nog ervaren.

 

We hebben altijd voedsel en drinken bij de hand en de verwarming en airco zorgen voor een constante temperatuur. Door de komst van kunstlicht zijn we in staat om af te wijken van het dag- en nachtritme en veel voedsel komt tegenwoordig uit een fabriek.

 

Onze huidige leefstijl conflicteert op vele vlakken met onze oeroude genen.

 

Door alle technologische vooruitgang heeft de mens het idee gekregen boven de wetten van de natuur te kunnen staan. Daarbij wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat ons lichaam signalen uit de natuur nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als je deze processen maar lang genoeg in de war schopt, leidt dit tot chronische ziekte.

 

Gezondheidsklachten zijn dan ook signalen van je lichaam dat het niet heeft gekregen wat het verwacht had.

 

Het lastige is dat we van nature op zoek zijn naar zoveel mogelijk comfort. Waar dat vroeger echter niet haalbaar was, leven we nu in een tijdperk, waarin we dat comfort ook echt allemaal kunnen vinden. Dit betekent dat ons lijf niet meer de prikkels krijgt, die het wel nodig heeft om gezond te kunnen blijven functioneren.

 

De kunst is dus om weer te leren welke prikkels ons lichaam verwacht en hoe we dit kunnen integreren in onze moderne levensstijl.

 

We gebruiken de natuur als het ons uitkomt, maar vergeten daarbij dat ons lichaam nog helemaal afgestemd is op het leven in én met de natuur. Als we ons weer bewust zouden worden van die fascinerende afstemming, weet ik zeker dat we veel meer respect voor de natuur, maar ook voor ons eigen lichaam zouden hebben.

 

Laat je op Sanova.nl inspireren om te leven in afstemming met de natuur en word weer natuurlijk gezond!