Lunch in a jar – inspiratiekaart

Lunch in a jar

De glazen potten met schroefdeksel – oftewel “mason jars” –  zijn helemaal hip & happening. Op internet zie ik prachtige foto’s voorbij komen van heerlijk gevulde jars. En er zijn zelfs boeken met de titel “Salad in a jar”. Natuurlijk kun je zo’n boek kopen om inspiratie op te doen, maar met de inspiratiekaart die ik voor je heb gemaakt, heb je zo’n boek helemaal niet nodig. Lees hieronder hoe gemakkelijk het is om je eigen ‘lunch in a jar’ klaar te maken.

 

Waarom zou je je lunch in een glazen pot stoppen?

De vorm van de pot maakt dat de verschillende ingrediënten beter van elkaar gescheiden kunnen worden. En door de ingrediënten in de juiste volgorde in de pot te stoppen, blijft alles vers en knapperig. Dus geen slappe slablaadjes meer, omdat ze verzopen zijn in de dressing. Of zachte nootjes, omdat ze lagen te badderen in tomatenvocht. Naast de vorm van de pot is ook het materiaal een pluspunt. Met glas kunnen er geen hormoonverstorende stoffen (zoals BPA uit plastic) in de olie van je dressing terecht komen. En – zéker niet onbelangrijk – het oog wil natuurlijk ook wat. Zo’n lunch in een glazen pot, met al die heerlijke ingrediënten ziet er toch fantastisch uit?!

 

Geen slappe slablaadjes of zachte nootjes meer!

 

Op zoek naar inspiratie

Ik maak zelf altijd de avond van te voren mijn lunch klaar. Maar dat is niet het beste moment om met nieuwe en creatieve ideeën te komen. Ik moet het van te voren al hebben uitgedacht en dan alleen nog maar uit te hoeven voeren. Maar, met de ‘lunch in a jar’ inspiratiekaart is het een makkie geworden. Zo’n spiekbriefje is precies wat ik nodig heb in de avond.

 

In feite is het helemaal niet moeilijk om een heerlijke ‘lunch in a jar’ te maken. De truc zit hem in het denken in laagjes en per laagje weten waar je allemaal mee kunt variëren. Je zult zien dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Deze inspiratiekaart geeft een handig overzicht van hoe je je eigen lunch opbouwt en welke ingredienten je per laag kunt gebruiken. Handig! Hoef je het niet elke keer weer opnieuw te bedenken 😉

Lunch in a jar

 

(1) Dressing

De natte ingrediënten komen op de bodem te liggen. Door de pot rechtop te houden, voorkom je dat de dressing met de rest van je salade mengt. Probeer eens humus of pesto in plaats van een traditionele saladedressing.

 

(2) Harde groenten

Groenten als wortels, komkommer, paprika, selderij, ui, venkel, courgette en bietjes kunnen bovenop de dressing worden gelegd omdat ze geen of weinig vocht absorberen.

 

(3) Zachter fruit en groenten

In het midden plaats je de meer absorberende groenten, zoals avocado, tomaten, bessen, aardbeien, olijven, appel, champignons e.d. Als je avocado of appel gebruikt, dan kun je deze het beste besprenkelen met citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden.

 

(4) Eiwitten, noten en zaden

Deze voedende krachtbommetjes blijven beter vers als ze dichter tegen de bovenkant aan liggen. De noten en zaden behouden hun knapperigheid. Maar je kunt in deze laag ook ei, vis en vlees gebruiken.

 

(5) Bladgroente

Het overblijvende gedeelte van de pot vul je op met bladgroenten, zoals spinazie, sla en groene kruiden. Helemaal bovenop behouden ze hun structuur en worden ze niet slap.

 

Nog wat tips

Als je alles in de pot hebt zitten en de deksel er goed stevig opdraait, kun je de lunches wel 4 dagen in de koelkast bewaren. Als je dus toch een pot aan het vullen bent, kun je er net zo goed meerdere vullen, zodat je de week een heel eind doorkomt.

 

Ook heel handig zijn restjes van het avondeten. Aangevuld met wat knapperige groenten, zoals worteltjes of paprika en wat extra bladgroenten heb je in een handomdraai alweer een lunch gemaakt. Of je maakt in het weekend wat extra vlees/vis/ei/geroosterde groenten/[vul zelf maar in] klaar en je hebt alweer een groot gedeelte van je pot gevuld. Door in laagjes te denken en telkens te variëren heb je ook geen last meer van eentonigheid in je lunch.

 

Smullen maar! En dan is het tijd om je heerlijke salade op te eten. Je kunt je lunch óf goed schudden en direct uit de jar eten óf je keert de pot ondersteboven, waardoor de bladgroenten onderop komen te liggen en alle andere ingrediënten daar bovenop met de dressing er heerlijk overheen. Eet smakelijk!

 

Wil je een printversie van deze inspiratiekaart? Download deze dan hier 

 

Inspiratie via bluezones.com

 

--- Vermenigvuldig inspiratie door te delen! ---

Ook interessant


Over Kirsten Winkelman

Kirsten is de oprichter van Sanova en zet zich sinds 2010 in om mensen te inspireren gezonder te gaan leven. Zij verbindt daarbij traditionele wijsheden met moderne wetenschap en bekijkt gezondheid door een evolutionaire bril. Haar idee is dat we een gezonde geest in een gezond lichaam krijgen als we dichter bij onze oorspronkelijke natuur gaan leven.