Gezonde geest: de kracht van een verhaal

De kracht van een verhaal

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met andere woorden, zonder een gezonde geest geen gezond lichaam en andersom. Ik ben blij te merken dat er steeds meer aandacht komt voor het onderwerp ‘gezondheid’. Er zijn vele blogs te vinden over voeding en beweging, maar er is weinig aandacht voor onze geestelijke gezondheid. Tijd om het eens te hebben over een gezonde geest.

 

Verbonden zijn

In een gezonde geest is er een goede verbinding tussen denken en gevoel. Je bent dan ‘verbonden’. Je voelt emoties, maar je kunt ze zonder oordelen aanschouwen. Dit is ook het principe van mindfulness. Wanneer je echter teveel stress ervaart, kunnen emotie en ratio niet meer met elkaar communiceren. Er ontstaan irrationele gevoelens en emotioneel gedrag. Je maakt je om alles zorgen, piekert, huilt om het minste of geringste zonder dat daar een logische verklaring voor is.

 

We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar we zien ze zoals wij zijn. – Anaïs Nin

 

Wanneer je in een situatie zit, waarbij je het gevoel hebt dat je er niet uitkomt, blijf je ook telkens in dezelfde gedachtencirkels draaien. Dit doorbreken lijkt onmogelijk, want je ziet geen andere weg, dan de weg die je al duizenden keren hebt belopen. Erover praten leidt ook zelden tot een oplossing. Het gaat vaak om situaties waar je zelf te weinig controle over hebt om er actief iets aan te veranderen, maar waar je wel last van hebt.

 

Reframen en kippenvel

De kunst is om in zo’n situatie niet de situatie zelf, maar je eigen kijk op de situatie te veranderen. Dit heet ‘reframen’. Iedereen heeft denk ik wel eens een reframing ervaren. Het is zo’n moment dat je 100 kwartjes voelt vallen, dat er kippenvel op je armen komt, je een trilling langs je ruggengraat voelt en dat de wereld (situatie) er ineens compleet anders uitziet. Het is een moment van inzicht, dat voor een definitieve verandering van jouw kijk op dit situatie zorgt én je rust geeft. De rust die je in je neer voelt dalen komt doordat je door de reframing weer verbonden bent. Gevoel en verstand communiceren weer met elkaar.

 

Een mooie manier om te reframen en om tot inzicht te komen is door het vertellen van een verhaal. Mensen vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen. En dat is niet voor niks. Een goed verhaal heeft namelijk een krachtige werking. Sprookjes, parabels en metaforen zijn ervoor gemaakt om een les uit te leren. Soms blijft het gewoon bij een mooi verhaal, maar als het jou aanspreekt, dan heeft zo’n verhaal iets bijzonders. Dan neem je het verhaal niet alleen waar met je verstand, maar ook met je gevoel. Dan is het in staat om je te raken en je inzicht te geven. Zulke verhalen horen dan ook niet uitgelegd worden. Door de uitleg spreek je alleen de ratio aan en niet de emotie. Het mooie van deze verhalen is juist dat een ieder er zijn eigen les uit kan halen.

 

Het verhaal van de wolven

Het verhaal van de wolven

Op een avond vertelt een oude Cherokee indiaan zijn kleinzoon over een gevecht dat in mensen plaatsvindt. Hij zegt: “Mijn zoon, dit gevecht tussen twee wolven zit in ons allemaal. De een heet ‘Slecht’ en staat voor boosheid, angst, jaloezie, zorg, afgunst, spijt, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. De ander heet ‘Goed’ een staat voor plezier, vrede, liefde, hoop, kalmte, bescheidenheid, vriendelijkheid, vredelievend, empathie, gulheid, waarheid, mededogen en geloof.” De kleinzoon denkt er even over na en vraagt dan aan zijn grootvader: “En, welke wolf wint er?”

De oude Cherokee antwoordt alleen maar, “Degene die je voedt.”

 

Vond je dit leuk en wil je meer verhalen? Laat het me weten, want ik heb er nog veel meer!

 

--- Vermenigvuldig inspiratie door te delen! ---

Ook interessant


Over Kirsten Winkelman

Kirsten is de oprichter van Sanova en zet zich sinds 2010 in om mensen te inspireren gezonder te gaan leven. Zij verbindt daarbij traditionele wijsheden met moderne wetenschap en bekijkt gezondheid door een evolutionaire bril. Haar idee is dat we een gezonde geest in een gezond lichaam krijgen als we dichter bij onze oorspronkelijke natuur gaan leven.