6 tips voor vitaliteit van 97-jarige yogalerares

9TaoLeggingsScalePose_edit

Tao Porchon-Lynch is hét voorbeeld van een vitale oudere. Was ze in de jaren ’50 nog bevriend met Merilyn Monroe, nu is ze op 97-jarige leeftijd de oudste yoga-docente ter wereld! En de kans is groot dat je haar al eens hebt gezien, want begin 2015 deed ze (toen nog 96 jaar jong) mee met America’s Got Talent. (zie video onderaan) Uiteindelijk hopen we natuurlijk allemaal zo oud als Tao te worden, met zo’n scherpe geest en lenig lichaam. Maar wat zijn haar geheimen? Is leeftijd alleen maar een getal?

Tao Porchon

 

Wanneer je haar levensloop leest, zul je zien dat haar leven echt niet altijd gemakkelijk is geweest. Wat wel opvalt is haar bijzondere mindset. Ze straalt energie, vitaliteit en plezier uit en is enorm positief ingesteld. Hoe lukt het deze vrouw om op zo’n hoge leeftijd nog zo vitaal te zijn en zoveel energie uit te stralen?

 

Het motto van Tao is: “Er is niets dat je niet kunt doen, als je de kracht in jezelf aanspreekt.”

Levensloop

Tao Porchon is op 13 augustus 1918 geboren in India, als dochter van een Franse vader en een Indiase moeder. Haar moeder overleed bij haar geboorte en ze werd opgevoed door haar oom en tante. In India maakte ze als kind als kennis met yoga, maar als meisje mocht je daar niets mee doen. Yoga was voor mannen. Toch kon ze het niet laten om stiekem met yoga bezig te zijn.

 

Tao gaat als mooie jonge vrouw modellenwerk doen en ziet veel van de wereld. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Eerst woont ze dan in Parijs, waar ze zich aansluit bij het Franse verzet en Franse Joden helpt onderduiken. Later in de oorlog verhuist ze naar Londen, waar ze zich aansluit bij het cabaret. Zelfs tijdens de bomaanvallen blijft ze optreden en maakt ze – zoals een journalist beschrijft – een donker Londen lichter.

 

Na de oorlog verhuist ze naar de Verenigde Staten en gaat ze als actrice aan het werk. Ze begint met het geven van gratis yogalessen aan haar collega acteurs. In 1967 besluit ze met het acteerwerk te stoppen en zich volledig aan de yoga te wijden. “Ik blijf net zolang yogalessen geven, tot ik niet meer kan ademen.” In 1982 overlijd haar man na 20 jaar huwelijk en blijft ze kinderloos achter. Toch zit ze niet bij de pakken neer. Nog altijd geeft ze yogalessen en in september 2015 is haar biografie uitgekomen: Dancing Light: The Spiritual Side of Being Trough the Eyes of a Modern Yoga Master (op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar).

 

Tao’s levenslessen

De manier waarop Tao Porchon-Lynch in het leven staat, vind ik erg inspirerend. Ze neemt het leven zoals het komt en haalt eruit wat erin zit. Ze heeft zo’n oprechte positieve mindset! Daar zou iedereen een voorbeeld aan kunnen nemen. Dr. Terri Kennedy (auteur van Tao’s biografie) heeft alvast een aantal tips van Tao voor ons.

 

1. Blijf in beweging

Tao zit nooit lang stil, tenzij een zitmeditatie doet. Ze is constant in beweging; yogalessen geven, reizen, dansen. Tao integreert twee ogenschijnlijke tegenstrijdigheden: een constant in contact zijn met de realiteit van het leven en in staat zijn tot verstilling. Eigenlijk belichaamt zij de essentie van mindfulness – een staat van altijd aanwezige tegenwoordigheid – of je nu in beweging bent of niet.

 

In mijn hoofd ben ik nog steeds 20 en ik heb niet de intentie om ooit ouder te worden. – Tao Porchon-Lynch

 

2. Pluk de dag, maar heb je doel duidelijk voor ogen

Tao heeft niks met uitstelgedrag. Ze leeft in het nu en nu moet je er het beste van maken. Ze staat op met het idee “Vandaag is de beste dag van mijn leven!”. Terwijl ze volledig opgaat in haar activiteit, is ze ook in volle verwachting van wat nog gaat komen. Haar droom voor 2015 is dan ook om de wereld rond te reizen. Op een leeftijd waarop de meesten (veel) gas terug hebben genomen, is Tao klaar voor haar volgende avontuur.

 

Doe niet teveel op je bordje. Overeet jezelf niet. Vul je geest niet met angst. Morgen komt nooit, dus stel niet uit. – Tao Porchon-Lynch

 

3. Leer een leven lang

Tao beschouwt zichzelf niet als een yogameester. Ze begon op haar achtste met yoga en heeft van de allergrootsten les gehad. Toch staat ze nog altijd open om nieuwe dingen te leren. En ze leert nog altijd bij, zowel van haar leerlingen als van haar leraren.

 

Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young. – Henry Ford

 

4. Blijf bij jezelf

Er is niet één goede manier om je leven te leiden. Het is belangrijk dat je je eigen leven leidt. Tao combineert yoga met wijn, melkchocolade en hoge hakken. Haar uitgangspunt is dat je moet doen wat voor jou goed voelt, mits het anderen niet schaadt. Laat zien wie je in essentie bent. Tao houdt in haar yogalessen ook altijd rekening met de individuele leerling, zodat ieder zijn of haar hoogste potentieel kan bereiken.

 

5. Wees in contact met de natuur

Terwijl de meeste mensen de natuur alleen maar observeren, zoekt Tao echt contact met de natuur. De natuur is voor haar als een interactieve TV. Ze neemt eraan deel. Ze neemt de tijd om de wind te voelen, om met de vogels te communiceren. Ze heeft verbinding met de natuur en de wereld om zich heen.

 

Honderd jaar oude bomen vernieuwen zichzelf nog steeds en komen met nieuwe bloemen. Vernieuw jezelf. Weet dat de natuur je de sleutel geeft om te leven.”

 

6. Deel je energie met anderen

Haar ogen twinkelen en de zachtheid van haar stem zorgt ervoor dat je dichterbij komt en stil wordt. Je voelt de positieve energie alleen al door bij haar in de buurt te zijn. Zij begrijpt de kracht van een glimlach en je kan niet anders dan terug lachen naar haar. Door deze positieve uitwisseling van energie, voelen beide partijen zich beter.

 

Tao is het levende bewijs dat leeftijd slechts een concept is, waar we teveel waarde aan hechten. Waarom zou je op je 80e niet nog aan iets nieuws beginnen? Oud zijn zit in je hoofd en de kracht van gedachten is groot: als je gelooft dat je oud bent, dan ben je het dus ook. Als mensen om je heen benadrukken hoe oud je al bent, dan is het moeilijk om dat beeld uit je hoofd te krijgen. Tao geeft aan nooit over leeftijd na te denken. Al wat er toe doet is levenskracht en Tao’s vitaliteit straalt van haar af.

 

Bron: Huffington Post, Wikipedia,

--- Vermenigvuldig inspiratie door te delen! ---

Ook interessant


Over Kirsten Winkelman

Kirsten is de oprichter van Sanova en zet zich sinds 2010 in om mensen te inspireren gezonder te gaan leven. Zij verbindt daarbij traditionele wijsheden met moderne wetenschap en bekijkt gezondheid door een evolutionaire bril. Haar idee is dat we een gezonde geest in een gezond lichaam krijgen als we dichter bij onze oorspronkelijke natuur gaan leven.