De mens is van nature een vleeseter

vlees eten

Of we het nu leuk vinden of niet: we zijn van nature vleeseters. Ons spijsverteringsstelsel lijkt erg veel op dat van een wolf en niet op dat van een koe. Met plantenvoedsel kunnen we niet zo veel. Onze voorouders zijn 2 miljoen jaar geleden overgestapt van een groente- en fruitdieet naar vlees en vis. Dit heeft in de evolutie een geweldige stap tot gevolg gehad: namelijk de ontwikkeling van onze grote hersenen. Tot 6 miljoen jaar geleden leidden we een leven dat grote overeenkomsten toonde me thet leven van onze naaste familieleden, de primaten. Vanuit evolutionair oogpunt is het niet zinnig om terug te gaan naar een groente- en fruitdieet. Juist vlees en vis leveren de bouwstoffen die onze hersenen nu nodig hebben.

 

Energie-cirkel

Alle energie is afkomstig van de zon. Zonlicht wordt door planten en bomen omgezet in suikers en zuurstof in het proces fotosynthese. Dieren eten deze planten en gebruiken de koolhydraten als energie. De dieren die van planten eten zijn de hoefachtigen. Zij hebben meerdere magen of een erg lange darm om de planten te verteren. Bacteriën in deze magen en lange darm zetten voor hen het plantmateriaal om in korte keten vetzuren. Deze vetzuren vormen de eigenlijke brandstof voor het dier. Dieren die geen herbivoor zijn, zijn roofdieren. Zij eten de herbivoren en gebruiken het opgeslagen vet voor hun eigen energieproductie.

 

Herbivoor, omnivoor, carnivoor?

Een herbivoor heeft hele lange darmen, of meerdere magen zoals een koe, omdat het erg moeilijk is om voedingsstoffen te onttrekken aan plantaardig voedsel. Een herbivoor moet continu eten en verteren, anders krijgt het lichaam niet genoeg voedingsstoffen en energie. De vertering wordt grotendeels gedaan door de miljarden bacteriën die het uitgebreide maagdarmstelsel bewonen. Deze zetten de onverteerbare vezels en koolhydraten om in korte keten vetzuren (100% verzadigd). Deze korte ketenvetzuren worden door de herbivoor gebruikt als voedingsstof. Dus via een omweg, bestaat ook de voeding van herbivoren grotendeels uit verzadigde vetten.

 

Mensen hebben een veel korter maagdarmstelsel. Hier een link naar een illustratief artikel. De afkorting SCFA’s die gebruikt wordt, staat voor short chain fatty acids, wat korte keten vetzuren betekent.

 

Of bekijk het filmpje ‘Homo Carnivorus’ van Barry Groves.

Mensen hebben een relatief kort maagdarmkanaal met een maag. Wij kunnen niet op dezelfde manier voedingsstoffen uit plantaardig voedsel halen als herbivoren dat kunnen. In de Ayurveda deelt men deze kennis en adviseert men om groente goed te koken of te fermenteren. Hierdoor worden de voedingsstoffen beter beschikbaar. Rauwkost mag maar met mate gegeten worden. Dit wordt nauwelijks verteerd en gaat rotten in de darmen.

 

Als we in de natuur kijken zien we dat de voeding van alle zoogdieren grotendeels uit vet bestaat (herbivoren via de bacterie-route) en dat het merendeel hiervan verzadigd vet is. We zijn jarenlang bestookt met berichten in de populaire media dat verzadigd vet ongezond is en de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Niets is minder waar. Sterker nog: vet is onze natuurlijke voeding.

 

Voor vegetariers

Vegetariërs hebben vaak moeite met het eten van vlees omdat een dier zijn leven moet opofferen voor de mens. Door geen vlees te eten ga je echter tegen je eigen natuur in. Mensen zijn nu eenmaal zo gemaakt. We doen het niet goed op plantaardig voedsel en worden ziek. Als je geen vlees eet, zorg dan dat je in ieder geval dagelijks ruim volvette zuivel en ruime hoeveelheden echte boter eet. Dan kom je tegemoet aan de voedingsbehoeften van je lichaam en hersenen.

 

REFERENTIES

  • Allan, C.B., Lutz, W. (2000) Life without Bread. How a Low-Carbohydrate Diet Can Save Your Life. New York: McGraw-Hill.
  • Gedgaudas, N.T. (2011) Primal body, primal mind: Beyond the Paleo Diet for Total Health and a Longer Life. Rochester, Vermont: Healing Arts Press.
--- Vermenigvuldig inspiratie door te delen! ---

Ook interessant