Boek: De poepdokter – gezond van mond tot kont

de poepdokter

Je moet de afgelopen periode haast onder een steen hebben gelegen om niet van De Poepdokter te hebben gehoord. Sinds het verschijnen van het boek “De Poepdokter – Gezond van mond tot kont” is poep een veel besproken onderwerp. Het boek was amper uit en Nienke Tode-Gottenbos (auteur en ook bekend als ‘De groene vrouw’ ) verscheen al in diverse media. Een dag na de boeklancering zat ze zelfs al bij Humberto Tan aan tafel!

 

De titel van het boek is ongetwijfeld debet aan het succes; lekker recht voor z’n raap (helemaal in de stijl van Nienke d’r blogs). Daarnaast is poepen natuurlijk een fascinerend onderwerp. Iedereen doet het, maar (bijna) niemand praat erover. Het onderwerp heeft nou eenmaal een hoog giechelgehalte. En dat was te merken bij de verschillende interviews. Er ontstond een soort spanningsveld tussen Nienkes luchtige en ongegeneerde poeppraat en de licht ongemakkelijke doch geïnteresseerde interviewers (of tafelgasten; ik noem geen namen, maar hij zat naast Nienke bij Humberto Tan). Het ongemak dat ontstond was vermakelijk!

 

Een tijdje geleden hadden we natuurlijk al de innemende Gulia Enders met haar boek “De mooie voedselmachine” (of mooier: “Darm mit Charme”). Ik was echt enthousiast over dat boek, omdat Gulia op zo’n luchtige manier over onze voedselvertering schreef. Nu ben ik ook weer heel enthousiast, omdat Nienke net als Gulia de materie op een smeuïge manier weet over te brengen (smeuïger zelfs). Het leest heerlijk weg en ook de nodige humor ontbreekt niet.

 

Heb je een opgeblazen gevoel en laat je harde knalscheten die nauwelijks ergens naar ruiken? Of maak je van die stiekeme glijwindjes die niemand hoort, maar die een lift vol mensen kunnen laten flauwvallen?

 

Nienke combineert in haar boek theorie over je voedselvertering (zeer goed verteerbaar), praktische tips (de beste houding op het toilet, hoe makkelijker buitenshuis te poepen, hoe je darmen ’s ochtends op te starten en nog véél meer), wist-je-datjes (verstopping heeft te maken met onvoldoende ontspanning van je darmen, de samenstelling van je darmflora net zo uniek is als je vingerafdruk) en recepten (wat dacht je van de darmherstellende chocoladepudding). Daarnaast is het boek ook nog eens hartstikke mooi geïllustreerd!

 

de poepdokter

de poepdokter

 

Voor mijzelf stond er weinig nieuwe informatie in (maar ik ben niet representatief voor de gemiddelde Nederlander 😉 ). Toch is het altijd fijn om een boek te hebben dat alle informatie eens helder op een rijtje zet. Voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen biedt dit boek echt veel praktische handvatten om zelf mee aan de gang te gaan (je moet dan wel meer doen dan alleen het boek lézen). Echt een aanrader dus!

 

 

 

--- Vermenigvuldig inspiratie door te delen! ---

Ook interessant


Over Kirsten Winkelman

Kirsten is de oprichter van Sanova en zet zich sinds 2010 in om mensen te inspireren gezonder te gaan leven. Zij verbindt daarbij traditionele wijsheden met moderne wetenschap en bekijkt gezondheid door een evolutionaire bril. Haar idee is dat we een gezonde geest in een gezond lichaam krijgen als we dichter bij onze oorspronkelijke natuur gaan leven.